Wil Derkse

Wil Derkse, geboren als zoon van een slager, studeerde scheikunde en filosofie. Na zijn studie heeft hij vele jaren als docent scheikunde gewerkt. In de jaren negentig doceerde Wil Derkse wijsbegeerte aan het Sint Janscentrum in Den Bosch, de priesteropleiding van het bisdom Den Bosch. In 1994 werd hij benoemd als bijzonder hoogleraar wijsbegeerte in relatie tot de christelijke levensbeschouwing aan de TU Eindhoven. Momenteel is hij directeur van het Gastenhuis Kasteel Slangenburg en werkzaam als docent bij Avicenna en TIAS Nimbas.

Wil Derkse publiceerde ook over wijsgerige, culturele en maatschappelijke thema’s. Zijn verbondenheid aan de benedictijnse Willibrordsabdij resulteerde in het boek Een levensregel voor beginners – Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven. Sinds 1982 zoekt Wil Derkse inspiratie voor zijn eigen leven in de Regel voor monniken. Op basis van deze inspiratie probeert hij zijn werk en leven in te richten en anderen hierin mee te nemen.

  • Meest recente boek: Een levensregel voor beginners (2003)
    Een levensregel voor beginners wil het benedictijnse leven vertalen naar vormen van samenleven en samenwerken buiten de muren van het klooster: een gezin, een school, een bedrijf, een orkest, een ziekenhuis. In dit boek past Wil Derkse de monastieke geloften toe op het leven binnen organisaties en gaat in op benedictijns leiderschap (mensen stimuleren tot groei), benedictijns ‘tijdsmanagement’: de moeilijke kunst van het beginnen, de nog moeilijker kunst van het ophouden en de moeilijkste kunst van het vinden van de juiste houding tussen het beginnen en het ophouden, waardoor je het nooit meer ‘druk’ hebt.

Reacties zijn gesloten.

  • ELLLA op Twitter

    ELLLA op twitter
    @MetELLLA