Jos de Mul

Jos de Mul is hoofd van de afdeling filosofie van mens en cultuur en is hoogleraar Wijsgerige Antropologie, beiden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in het thema techniek, en wat de innovaties in de techniek voor invloed hebben op de mens. In 2003 ontvang hij de Socrates Wisselbeker voor Cyberspace Odyssee. In dit boek beschrijft de Mul de op cyberspace en de invloed daarvan op de mens.

Volgens de Mul moeten wij het beeld dat wij van onszelf hebben niet laten bepalen door onze genen of ons brein. We hoeven onszelf niet louter op een natuurwetenschappelijke manier te bekijken en verklaren. De mens creëert betekenis en cultuur, en heeft daarin ook altijd een bepaald zelfbegrip, dat niet alleen bestaat uit lichamelijkheid. Ook verschijnselen als betekenis, moraal en kunst maken een evolutionaire ontwikkeling door.

Jos de Mul publiceerde onder meer de boeken De domesticatie van het noodlot. De wedergeboorte van de tragedie uit de geest van de technologie en Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo sapiens 3.0 (2014). Zijn werk werd bekroond met de Praemium Erasmianum en Socrates wisselbeker en is in meer dan een dozijn talen vertaald.

Meer weten?

  • Website Jos de Mul.
  • Meest recente boek: Paniek in de polder (2017). In dit boek analyseert Jos de Mul het wedervaren van de vaderlandse politiek sinds de moord op Pim Fortuyn. Hij schrijft over schaatsende moslima’s, wedergeboren verlichters, eurosceptische nationalisten en islamofobe populisten. Daarbij pleit hij voor een ‘verlichte polytiek’ die de paniek buiten de Polder houdt en het tragisch besef erbinnen.
  • Video:

Reacties zijn gesloten.

  • ELLLA op Twitter

    ELLLA op twitter
    @MetELLLA