Joke Hermsen

Joke Hermsen staat bekend om haar bezinning op het vraagstuk van de tijd. Hierbij maakt ze onder andere gebruik van de Griekse mythologie, Nietzsche en Bergson. Ze vraag nadrukkelijk aandacht voor een andere ervaring van tijd, waarbij ze een onderscheidt maakt tussen de kloktijd en innerlijke tijd. Innerlijke tijd is het moment waarop we in diepe concentratie tot een nieuw inzicht komen. De ervaring van innerlijke tijd laat zich volgens Hermsen begrijpen als enthousiasme, concentratie en bezinning.

Joke Hermsen heeft verschillende nominaties en prijzen gewonnen met haar boeken. Zo werd haar essaybundel Heimwee naar de mens bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs en werd de roman De liefde dus genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Voor haar volledig oeuvre ontving Joke Hermsen in 2009 de Halewijnprijs. Haar meest recente boek is Kairos.Een nieuwe bevlogenheid.Meer weten

  • Website Joke Hermsen
  • Meest recente boek: Kairos – Een nieuwe bevlogenheid (2015).  In dit boek doet Joke Hermsen een pleidooi voor een meer bevlogen tijd. We kennen chrono als de lineaire, meetbare tijd, maar we zijn Kairos vergeten. Kairos is de goed van het geschikte ogenblik. Hermsen vindt Kairos terug bij verschillende filosofen (Nietzsche Arendt, Bloch etc.) en verbindt deze aan begrippen als enthousiasme, inspiratie, empathie en bezieling.
  • Video: Kairos met Joke Hermsen

Reacties zijn gesloten.

  • ELLLA op Twitter

    ELLLA op twitter
    @MetELLLA