Joep Dohmen

Joep Dohmen web ZWJoep Dohmen studeerde filosofie in Utrecht, Berlijn en in Leuven. Hij is medeoprichter en adjunct-hoofdredacteur geweest van Filosofie Magazine en adjunct-hoofdredacteur en promoveerde op Nietzsche over de menselijke natuur. Sinds 1998 was hij verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, waar hij in 2007 hoogleraar Wijsgerige en praktijkgerichte Ethiek werd. Nu is hij lector Bildung aan het centrum voor Humanistische Vorming.

Centraal in zijn filosofische activiteit staat de ontwikkeling van een levenskunst, een moraal waarin de ethiek van de zorg voor zichzelf, de zorgethiek en de deugdethiek met elkaar zijn geïntegreerd. Concrete toepassingen daarvan zijn projecten van morele educatie (Bildung van jongeren), en de kunst van het ouder worden (Senior Academy).

Joep Dohmen publiceerde verschillende boeken waaronder Tegen de onverschilligheid – Pleidooi voor een moderne levenskunst, Het leven als kunstwerk, De kunst van het ouder worden. Zijn meest recente boek is  Over levenskunst – De grote filosofen over het goede leven.

Meer weten

  • Website Joep Dohmen
  • Meest recente boek: Over levenskunst. De grote filosofen over het goede leven (2014). In deze bloemlezing brengt Joep Dohmen de klassieke teksten uit de geschiedenis van de filosofische levenskunst bijeen. Centraal staan de verschillende bepalingen en definities van levenskunst als manier om het eigen leven en dat van anderen vorm te geven. In dit boek keren hedendaagse filosofen keren terug naar hun oorsprong. De belangrijkste teksten over de grote levensvragen zijn bijeengebracht: van Plato tot Petrarca, van Montaigne tot Nietzsche, van Michel Foucault tot Peter Sloterdijk.
  • Video: levenskunst met Joep Dohmen
    YouTube voorvertoningsafbeelding

Reacties zijn gesloten.

  • ELLLA op Twitter

    ELLLA op twitter
    @MetELLLA